Helmikuussa vuosittain tehdään kertausharjoitus näihin klassikkoleivoksiin! Minä pidän teollisista – ehkä siksi, että olen tottunut niihin ja lapsuudenkodissani ei tällaisia perinteitä ollut. Lisäksi kostutuksena omenamehu ajaa kotioloissa punssin, tai rommin aseman. Toistin tämän oman perinteeni tänä vuonna tyttäreni kanssa ja kerroin kokoajan, mitä tehdään ja miksi.
Nämä ovat pähkinättömiä, eli mantelijauhe on korvattu kookosjauholla.
Ohje – noin 10kpl isoja, 12 muffinivuokiin tehtyä
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kookosjauhoa
1 dl täysjyväkeksimuruja
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa
1,5 dl Kermaa
– Ensimmäisenä laitetaan uuni lämpeämään 175c
1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää munat vaahtoon yksitellen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne vuoroin kerman kanssa vaahtoon – kokoajan sekoittaen.
3. Jaa taikina runebergintorttuvuokiin, tai muffinivuokiin – jätä kohoamisvaraa. Teflonisia vuokia kannattaa voidella ennen taikinan kaatamista niihin.
4. Paista n.20min, anna jäähtyä hyvin ennen vuoasta irrottamista.
Kostutus;
– Eri vaihtoehtoja omenamehusta karvasmanteliaromiin ja punssiin.
Päällystä;
1 dl tomusokeria
n.2 tl kylmää vettä
0,5 dl vadelmamarmeladia
1. Sekoita tomusokeri ja vesi. Seoksen on oltava jämäkkää, jotta se pysyy tortun pinnalla. Tee tortun päälle pieni renkula pursottamalla tomusokeriseosta.
2. Laita renkulan sisälle teelusikallinen vadelmamarmeladia.
Kahvin kanssa – tai punssin!
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Runebergintorttu – taidan mennä maustamaan omani valkoisella rommilla…